Het verhogen van het grondwaterpeil tot 20 cm onder maaiveld, heeft mogelijk belangrijke consequenties voor de draagkracht van de percelen. Het zou kunnen dat het in het voorjaar langer duurt voordat er drijfmest kan worden uitgereden, of dat de koeien pas later de wei in kunnen.

Om dit goed in beeld te krijgen doen we dit voorjaar op 15 percelen van de Hoogwaterboerderij (zowel hoogwater- als referentiepercelen en maai- en weidepercelen) wekelijks metingen om de draagkracht en het bodemvochtgehalte te bepalen. Naast de gebruikelijke penetrometer metingen, waarbij de maximale weerstand om de punt door de bovenste laag van de bodem heen te prikken wordt vastgelegd, meten we ook de insporing met hulp van de koeienpootmethode (zie filmpje). Bij deze methode laten we een kegel van 8 kg van 60 cm hoogte vallen en meten dan hoe diep deze in de grond wegzakt. Deze methode hebben we recent ontwikkeld omdat we denken dat je op deze manier beter het effect van de zode mee kunt nemen.

Na het inregeljaar van 2020, maken deze metingen deel uit van het eerste daadwerkelijke onderzoeksjaar van Boeren bij Hoog Water.

Penetrometer

Penetrometer legt de maximale weerstand vast die nodig is om door de bovenlaag van de grond heen te prikken. Voor draagkrachtbepaling gebruiken we een conus met een oppervlakte van 5cm2

Koeienpootmethode

Met de koeienpootmethode meten we de insporing van de bodem bij een kracht van 60 N / cm2 (vergelijkbaar met koeienpoot).