GLB pilot Gescheiden met waarde

GLB pilot Gescheiden met waarde2023-06-28T16:08:38+02:00

Hoe kunnen we de dikke mestfractie, uit stalsystemen met scheiding aan de bron, opwaarderen en toepassen in ecosysteemdiensten voor klimaat, water en weidevogels? Dat is de centrale vraag van de GLB-pilot die KTC Zegveld in samenwerking met het Louis Bolk Instituut de komende twee jaar gaat beantwoorden.

Praktijkonderzoek

Het uitgangsmateriaal is de dikke fractie van de zeraflex-vloer van Jeroen van der Kooij uit Maasland. In proeven wordt de emissie van broeikasgassen en ammoniak gemeten tijdens opslag van deze dikke fractie en vergeleken met andere mestproducten. Geëxperimenteerd wordt ook met het bijmengen van verschillende producten, waaronder klei, stro, zuur, kalk, melasse en natuurmaaisel, om stikstof en koolstof in de mest te behouden en emissies te beperken.

Tegelijkertijd kijken we in een twee-jarige veldproef wat de verschillende opgemengde en verwerkte fracties voor effect hebben op grasopbrengst, bodemkwaliteit en biodiversiteit. Dit doen we op de kavels met hoger waterpeil op KTC-Zegveld. De proef is omvangrijk: we meten in de opslagproef aan 24 behandelingen in 3 herhalingen en hebben 54 veldplots.

Familie Melissen, Hoogland

Nieuws

Agenda

8 maart 2023
Bijeenkomst: Mestscheiding aan de bron: mogelijkheden en kansen

Meer informatie

4 november 2022
Veld-bezoek Gescheiden met WaardeKijk mee met KTC! luidt de uitnodiging naar een brede groep melkveehouders en betrokkenen bij de toekomst voor de melkveehouderij in het veenweidegebied. In een parallel programma worden drie belangrijke onderzoeken, waaronder twee GLB-pilots, gepresenteerd. Deelnemers denken en -discussiëren meet met wat de eerste resultaten van experimenten rond grondwater en mest betekenen voor de eigen bedrijfsvoering en de toekomst van de melkveehouderij.

Het tweede deel van het programma, waarbij gewisseld kan worden tussen de projecten, bestaat uit een veld-bezoek van één van de twee GLB-pilots. In het land wordt toegelicht hoe de veldproef is ingericht en welke resultaten verwacht kunnen worden.

14 oktober 2022
De tweede expertmeeting met ondernemers en andere experts en specialisten vindt vrijdag 14 oktober plaats op het bedrijf van deelnemer Frank van Boxtel in Uden. Centraal staat een “boeren”-analyse van de resultaten van het laboratoriumonderzoek dat WUR PhD-student Jihane El Mahdi bij het NMI heeft gedaan. Zij deelt de onderzoeksresultaten en licht samen met onderzoekers Debby van Rotterdam (NMI) en Joachim Deru (Louis Bolk Instituut) toe wat die kunnen betekenen voor de bedrijfsvoering. Ook worden de wensen en kansen voor nader onderzoek – eventueel toegepast op de verschillende bedrijven – besproken. Het tweede deel van de ochtend bestaat uit een rondgang over het bedrijf van Frank van Boxtel.

13 april 2022
Expertmeeting met ondernemers die scheiden aan de bron en het projectteam Gescheiden met Waarde om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen over het omgaan met de vast fractie van de mest.

Contact

KTC Zegveld

Projectteam en deelnemers:

Projectpartners:

Financiers

Ga naar de bovenkant