Nu de Kerst in aantocht is met gezellig samen eten als belangrijk onderdeel daarvan, dwalen m’n gedachten af naar een bezoek aan een Keniaanse familie. Het gas waarmee het kooktoestel werd gevoed, ontstond uit gasbellen (met methaangas), opgevangen uit een ietwat vervuilde sloot nabij de keuken. Hetzelfde fenomeen kennen we ook in de veensloten in het veenweidegebied. Wanneer je (vooral in de zomer) met een stok in de sloot ‘roert’ stijgen er volop gasbelletjes met methaan op! Het kan niet anders dat ook de sloten een bron van broeikasgasemissies vormen, zeker omdat de veenweiden voor minimaal 15% uit watergangen bestaan. Het idee om de veenweiden volledig onder water te zetten om de broeikasgasemissies naar 0 te reduceren lijkt een utopie. Maar wat dan wel?
De samenhang tussen de 3 belangrijkste broeikasgassen Koolstofdioxide (CO₂), methaan (CH₄) en lachgas (N₂O) blijkt een complex samenspel. Het gaat daarbij om zuurstofloze en zuurstofrijke omstandigheden, vochtigheid en de aanwezigheid van diverse bacteriën in de bodem. Bijvoorbeeld bacteriën die in staat zijn om methaan te reduceren tot CO₂, maar ook lachgas uit nitraat produceren. De keuze om te sturen op een grondwaterpeil van -20 cm beneden maaiveld lijkt theoretisch het optimale evenwicht met een slechts beperkte bandbreedte. Zeker de flow aan lachgas, het sterkste broeikasgas, is een aandachtspunt.
Echter wanneer je dit jaar het grondwaterpeil volgt in combinatie met de regenval en de gewasverdamping, dan zien we dat op de schaal waarop we op de hoogwaterboerderij werken, het bijna ondoenlijk is een dergelijk strak regime te handhaven. Welke consequenties dit heeft voor de broeikasgasemissies….. Vanaf volgend jaar gaan we ook op de hoogwater percelen professionele gasproductiemetingen doen zodat we zicht krijgen of de huidige fluctuatie in grondwaterpeil geen sterke toename van broeikasgasemissies geeft. Het kan tenslotte toch niet de bedoeling zijn dat we zelfs met de ‘gas van het land’ al voldoende brandstof hebben om met Pasen het eitje voor het ontbijt te koken!