Extensief veenweideverdienbedrijf

Extensief veenweideverdienbedrijf2023-07-27T15:29:13+02:00

Is er met een combinatie van hoger waterpeil en extensivering nog een rendabel melkveebedrijf mogelijk? En wat is de werkelijke impact op de ecosysteemdiensten klimaat, bodem, water, landschap en biodiversiteit en is deze impact te vertalen in financiële waardering waarop langjarig gebouwd kan worden? Dat is de centrale vraag waar KTC Zegveld mee aan de slag gaat. Binnen dit programma werken we met diverse projecten aan het onderzoeken en realiseren van een integraal natuurbedrijf. Dit doen we in samenwerking met het VIC, Louis Bolk Instituut en PPP-Agro Advies.


Bij KTC is een compleet bedrijf gestart aan de hand van een aantal randvoorwaarden:

  • Een bemesting van 120 – 130 kg N/ha uit dierlijke mest, dit is de richting waarin gedacht wordt bij de zogenaamde landschapsgrond.
  • Een hoge grondwaterstand middels een waterinfiltratiesysteem.
  • Inzetten van een dubbeldoel koe. Hier is gekozen voor de Groninger blaarkop vanwege de verwachte goede omgang met sober (mindere kwaliteit) voer.
  • Maximale weidegang voor draagkracht.
  • Veel ruimte voor biodiversiteit.

Het brede doel is:

  • Een verdienmodel testen onder extensieve en laag bemeste omstandigheden met dubbeldoelkoeien en een hoge grondwaterstand (voor lage CO2-emissie).
  • Veel beweiden voor maximale draagkracht en lage kosten.
  • Inzicht in de biodiversiteit ontwikkeling op een dergelijk bedrijf en hoe dat het beste gerealiseerd kan worden.

Nieuws

Praktijkonderzoek

Op dit moment worden de volgende zaken onderzocht en getest binnen het programma.

  • Economie en kansen voor een dubbeldoel koe onder deze omstandigheden in beeld krijgen (Groninger Blaarkop)
  • Greppelinfiltratie v.s. Onderwaterdrainage vergelijken.
  • Realisatie van Biodiverse slootkanten testen. Hiervoor zijn vier verschillende onderzoeksopzetten gebruikt:
    1. Reguliere oever waarin een strook van 2 meter onbemest wordt. Met de sub behandelingen met en zonder overgangsbeheer.
    2. Reguliere oever waarin een strook van 2 meter onbemest wordt, welke ook afgerasterd wordt. Met de sub behandelingen met en zonder overgangsbeheer.
    3. Natuurvriendelijke oever aanleggen (afgraven) welke niet uitgerasterd wordt. Met de sub behandelingen met en zonder overgangsbeheer.
    4. Natuurvriendelijke oever aanleggen (afgraven) welke wel uitgerasterd wordt. Met de sub behandelingen met en zonder overgangsbeheer
  • Verlaging van de CO2-emissie en vermindering van de bodemdaling door het verhogen van het grondwaterpeil.
  • Volgen van effecten van lage bemesting op zowel opbrengst als kwaliteit van het gewas.
  • Volgen van Biodiversiteit ontwikkeling op dergelijke laag bemeste percelen.

Nieuwtje van maart - Voorjaarskalvende veestapel

Voorjaarskalvende veestapel

Één van de kenmerken van het Extensief veenweide verdienbedrijf is de voorjaarskalvende veestapel. Dit houdt in dat alle koeien tussen half februari en eind mei afkalven. Omdat wij de koeien zo extensief mogelijk willen houden, voeren we weinig krachtvoer. Een koe heeft de grootste behoefte aan energierijke voeding na afkalven, ze is dan nieuwmelks. Het voorjaarsgras past perfect bij deze vraag. Voorjaarsgras is kwalitatief gezien het beste gras in het weideseizoen. Het bevat vaak veel suiker en ook flinke mate eiwit. Op deze manier gaat de energiebehoefte samen met het energieaanbod uit vers gras en kunnen we dus minder krachtvoer voeren zonder dat de koeien tekort komen. De periode dat er geen vers gras meer beschikbaar is en de dieren hoofdzakelijk kuilvoer eten, de winter, valt dan samen met de periode waarin de dieren droog komen te staan en minder energie nodig hebben.

Afbeeldingen

Natuurbedrijf Zegveld

Financiers

Projectpartners:

Ga naar de bovenkant