De loonwerker heeft er zin in en trapt het gas goed in als hij met z’n tractor midden op een breed perceel van de hoogwaterboerderij een geul trekt. Het land is drassig en er liggen veel plassen op. Via de geul kan het overtollige water via buizen worden afgevoerd naar de sloot.De loonwerker rijdt met extra brede tractorbanden om insporing te voorkomen. Bedrijfsleider Jasper Beek van KTC Zegveld loopt er met klein materieel achteraan om afvoerbuizen vrij te scheppen van modder of ze te ontstoppen.

Mooie gladde geulen

Het greppelen gebeurt ieder jaar rond deze periode om te voorkomen dat er teveel plassen op het land blijven liggen – want dat heeft weer nadelige gevolgen voor grasgroei, beweiding en draagkracht. Het perceel op de hoogwaterboerderij is vanwege het hoge grondwaterpeil behoorlijk verzadigd. Het greppelen komt volgens Beek neer op de juiste timing: niet te vroeg en niet te laat. Beek: “Dat is gelukkig goed gelukt. Het land is zacht en vochtig genoeg zodat de greppels netjes kunnen worden uitgesneden, maar de tractor zakt ook niet weg of trekt te diepe sporen in het perceel.’’ Als het land te droog is lukt het volgens hem ook niet om een mooie gladde geul te trekken.

De loonwerker is een halve dag bezig om de greppels in de twintig brede percelen uit te hollen. En voordat de koeien in het voorjaar weer het land op gaan is de geul al weer redelijk dichtgegroeid en de modder weggespoeld zodat ze er weer op kunnen grazen. Beek: “Koeien houden nu eenmaal niet van modder.’’

Tractor brengt met greppelen hoogwaterboerderij in de najaarsstand

Tractor brengt met greppelen hoogwaterboerderij in de najaarsstand